Slik skriver du jobbsøknadSlik skriver du jobbsøknad


Det er mye som er viktig å tenke på når du skal skrive en jobbsøknad, og de færreste av oss vet faktisk hvordan man skal skrive en. Med disse enkle grepene vil du også mestre det å skrive en bra jobbsøknad som er både iøynefallende og seriøs.

To typer jobbsøknader

Det er viktig å skille mellom en standard jobbsøknad og en åpen søknad når du skal søke jobb. En standard jobbsøknad er en målrettet søknad som du skriver til en utlyst stilling. En åpen søknad derimot er et litt vagere konsept, men fungerer på nesten samme måte. Forskjellen er at en åpen søknad ikke skrives for en utlyst jobb, men er en søknad man leverer i påvente av at en jobb skal bli ledig en gang i framtiden.

Standard jobbsøknad

Det som er det overhengende målet med en standard jobbsøknad er å "svare" på utlysningsteksten. Derfor er det viktig at du leser stillingsannonsen meget godt. Skaff deg så mye kunnskap du bare kan om bedriften og hva de er på jakt etter.

Husk at du skal fylle et behov som de har, du må bevise at du kan fylle dette behovet. Du kan se på utlysingsteksten som et spørsmål: "Er du riktig person for denne jobben?" Er svaret, ja, må du selvfølgelig begrunne dette.

De første par setningene i en jobbsøknad er de aller viktigste. Her skal du vekke interesse og samtidig sørge for at den som leser jobbsøknaden skal bli inspirert til å lese videre. Det er da viktig at du er rett på sak og svarerpå hvorfor akkurat "du" skal ha denne jobben. Ikke begynn med noe urelevant vissvass som kun er der for å ta opp plass. Plass er verdifullt i en jobbsøknad og en viktig huskereleg er at jobbsøknaden skal være så kort som mulig.

Du skal heller ikke være for sjenert i en jobbsøknad. Som med alt annet her i samfunnet må man ta det. Ingen tar deg seriøst om du spør pent om noen kan være så snill å gi deg en jobb. Det skjer ikke. Vær flink til å vektlegge de kvalitetene som gjør deg kvalifisert til jobben så tidlig som mulig i jobbsøknaden. Du må overbevise og samtidig vise engasjement, luke ut alt av skrivefeil, unngå å bli kjedelig og sist men ikke minst, svare på søknaden. Jobbsøknaden din skal inneholde alt det CV'en din ikke inneholder.

Ring på forhånd

Et veldig godt tips er å ringe på forhånd og gjerne spørre om noe som er relatert til utlysingsteksten. Dette viser engasjement og kan kun sees på som positivt. En ting som er viktig å tenke på da er at du "aldri" må spørre om noe som allerede er forklart i utlysningsteksten. Gjør du dette skjønner arbeidsgiver at du ikke har tatt deg bryet med å lese utlysningsteksten skikkelig og du kan nesten begynne å se deg om etter en ny stillingsannonse. Aldri gi arbeidsgiver en mulighet til å få et dårlig inntrykk av deg.

Etter du har ringt kan du skrive i søknaden, "viser til hyggelig samtale", noe som gir et godt inntrykk for den som leser søknaden. Kanskje er den som leser søknaden og den du snakket med på telefonen samme person som kanskje tilogmed husker deg. Mulig dere også fikk en god tone på telefonen, da har du allerede fått en fot innenfor.

Åpen jobbsøknad

En åpen jobbsøknad skiller seg fra en vanlig jobbsøknad ved at man skal ikke svare på utlysningstekst. En åpen jobbsøknad kan også sees på som et personlig brev, nesten en form for utvidet visittkort man leverer fra seg i håp om å bli kontaktet på et senere tidspunkt. Hensikten med en åpen søknad er å vekke nok interesse hos arbeidsgiver slik at du vil bli vurdert for en eventuell framtidig åpning i firmaet.

Gjør som du ville ha gjort på en vanlig søknad. Start rett på sak med å fortelle hvem du er og hvorfor du bør jobbe i firmaet den dagen en jobb blir ledig uten å høres overlegen ut. Selv om det er en åpen søknad må du ikke bli bakoverlent og sjenert. De samme reglene som for en vanlig jobbsøknad gjelder. Ta jobben! Ikke vent på at noen gir deg den om du spør pent nok.

En annen fordel med åpne søknader er at du kan bli kalt inn til intervju før en ledig jobb blir utlyst, rett og slett fordi det koster masse penger å utlyse en stilling. Og om de har deg som er kvalifisert og kan gå rett inn i jobben, hvorfor skal de da kaste bort masse penger på en utlysning?

En åpen søknad bør ikke være et masseprodusert skriv som er likt for hvert sted du leverer den. Den skal skreddersys mot den jobben du vil ha.

Personlig oppmøte

Når du går rundt og leverer åpne søknader (Ja, lever åpne søknader personlig.) spør alltid om å få snakke med sjefen,innehaver eller den med høyest stilling på arbeidsplassen. Om sjefen henviser deg litt nedover i systemet er det greit. Det er alltid bedre å bli henvist nedover (sjefen ba meg snakke med deg). Om ingen ansvarshavere er tilstede kommer du tilbake ved en senere anledning.

Fordelene med å møte opp personlig er mange. Du viser ansikt og får kanskje sagt et par setninger til sjefen som gir et godt inntrykk av deg. Du havner automatisk i en annen bås enn alle papirsøknadene ettersom sjefen allere har møtt deg og aller helst likte det han møtte. De fleste liker mennesker som viser initiativ og viser seg som litt uredde. Du beviser rett og slett en personlig egenskap som er viktig i alle jobber. Det finnes ikke jobber der det å være sjenert og tiltaksløs er en fordel.